Hem Annica Anders ca 9000 f.kr. -  år 2009
Långsele Annicas 
Gamla Kort 
Anders
Gamla kort
Vår Gästbok!
Födelsedagar Efterlysningar Anders tankar    
Öre-Långsele
Farfar Torgny
Farmor Lena
Bilder från en
Älgjakt
Länkar
Gästbok

 


 

Min farfar

Torgny föddes i byn Innansjön, Burträsk i västerbotten den 3 mars 1923.

Hans mor var Ebba född Forsgren och hans far Herman Holmgren. De hade fyra barn, Maria "Maja" född 1917, Gustaf 1918, Karin 1920 och Torgny 1923. Herman  jobbade vid kalkbruket i Innansjön och ägde tillsammans med Ebba dessutom  ett hemman.

Mor Ebba dog i barnsäng tillsammans med femte barnet. Hon hade inte kunnat kissa på två dygn vilket resulterade i urinförgiftning och hon avled den 8 september 1925 på Skellefteå lasarett. De minderåriga barnen placerades ut på olika ställen.

Maja var  8,5 år och fick åka iväg till sin faster Henny Morén i Lycksele.

Gustaf var 7 år och fick växa upp hos sin farfar och farmor Vilhelm och Maria Holmgren i Innansjön.

Karin som var 5 år var för liten för att jobba och svår att placera ut, hon fick fara till sin mormor Eufrosyna i Andersfors. Mormor var gammal och orkade inte ta hand om henne mer än ett par år. Pappa Herman ordnade då så att Karin skickades till sina mostrar i Amerika. Hon fick 9 år gammal ensam fara över atlanten och ensam ta tåget genom Amerika för att komma till mostrarna Hilda och Maria i Oregon, USA. Kan tilläggas att Karin inte hade något gott att säga om sin far som lämnade av henne på amerikabåten. 

Farfar Torgny var då 3 år. Han adopteras bort till Valfrid och Elina Gustafsson i Långsele. 

 

Elina och Valfred Gustafsson
Elina och Valfrid

Elina har en syster Judit som tillsammans med sin make Erik Sandström i Åttonträsk också adopterar ett barn, Lena Sundelin. I tonåren börjar de två kusinerna förstå att de hade mer gemensamt än bara släktskapet (genom adoption) De blir kära i varandra och 1944 gifter sig Lena och Torgny. De flyttar in i det nu rivna stora huset på ängen utanför Valfrid och Elina. Min far Krister föds den 24 november 1944, sedan kommer  David 1946, Ingemar 1948 och Inger 1950.

 

 

 

Men historien upprepar sig. Lena har en sjukdom, akut intermittent porfyri (AIP) och efter flera års plågor i denna sjukdom, den 7 juni 1959 avlider hon endast 33 år gammal. Torgny blir ensam med de minderåriga barnen. Krister 14,5, David 12,5, Ingemar 11 och Inger 9.

Torgny gifter sig igen 1962 med Lilli-Anne Långström och de får två barn tillsammans, Lars-Anders född 1963 och Karin 1974.


 


Lena och TorgnyFarfar spelade dragspel i Orkester Dompus
* Byåldersman inom Långsele samfällighet
* Styrelseledamot i Långsele jaktvårdsområde och fiskevårdsföreningen.
* Ledamot i Örträsk kommuns skolstyrelse.

  Copyright © A&A Kohkoinen
Uppdaterad: 2013-10-23